No comments yet

Maintenance

Deacons’ Court News

You may have noticed that scaffolding has been erected along the side of the church. The scaffolding has been put up by Macleod Roofing, who have been employed to carry out repairs to the guttering on that side of the building. The work on the guttering is the first of several maintenance and refurbishment projects being taken forward by the Deacons’ Court on behalf of the congregation.

The guttering has been causing concern for some time as it has been leaking from the joints resulting in water running down the wall of the building. Macleod Roofing will be removing the guttering, and reinstating it with a new liner and repairing all the joints and fixings as necessary. The work is expected to take around 10 days to complete. You may also be aware that there has been evidence of an intermittent leak in the hall ceiling. The source of the leak has been very difficult to locate. However, a recent survey of the roof has found what is the likely cause of the leak. This is also currently receiving attention and the hall ceiling will be monitored on an ongoing basis.

As a part of our ongoing maintenance programme, the Culduthel Road Manse has recently had additional loft insulation installed and the gutters cleaned.

Planning of the next major development project to be undertaken is well underway. The creation of modern ladies, gents and disabled toilets with baby changing facilities. The new toilets will be located in the space currently occupied by “the lower session room”. This location and the design of the new toilet block has been agreed on after careful consideration of our current and potential future useage of the building, input from users of the hall and our architect were also sought as part of the process. The design has been drawn up by Colin Munro, our architect and will, when completed, provide facilities which will ensure the building meets our present and future requirements. The existing toilet located by the lane exit will also be modernised as part of the project.

In order to meet our need for an office/meeting room, once the lower session room has been redeveloped a new room will be created at the rear of the church. In conjunction with this a number of the unused pews at the rear of the building, below the gallery, will be removed to create a movement space. This will make the optimum use of what is currently unused space and allows for the creation of a second room or toilets in the future.

Our audio visual systems are also under review and a projection system which does not require the installation of screens is under consideration. This type of system is favoured as it will not affect the aesthetics of the interior, while still providing projection facilities as and when they are required for psalms etc.

None of these maintenance or updating projects would be possible without the generosity of the congregation for which the Deacons’ Court expresses its gratitude.

Alec MacPhail

Clerk to the Deacons’ Court.

Post a comment